Reducem Colesterolul si Aciditatea din Organism prin Alimentatie
O dieta bogata in proteine animale acidifiaza organismul, afectand calitatea sangelui
Atunci cand ne preocupa sanatatea, incepem cu un set minim de analize de sange. Una dintre cele mai comune analize urmarite este colesterolul, cu cele 2 fractii, LDL si HDL. Exista o intreaga polemica despre factorii care influenteaza cresterea colesterolului, cu implicatii serioase pentru sanatate. Dintre acestia, alimentatia si stresul sunt frecvent asociate cu colesterolul ridicat. Abordez aici un element anume din alimentatie, care influenteaza nivelul colesterolului si, prin urmare, starea de bine – proteina animala. De asemenea, iti propun o soluție simplă, care, daca iti vei lua angajamentul sa o aplici pana la capat, iti poate reechilibra organismul.
Multe studii arata ca o dieta bogata in proteine animale acidifiaza organismul, iar asta se reflecta in calitatea sangelui. La randul sau, pe acest fond acid, sangele devine agresiv cu vasele de sange. Ca reactie, ficatul produce colesterol LDL pe care il trimite in corp pentru a repara si proteja vasele de sange, asemeni copacului care produce „ceara” atunci cand il crestam cum un cutit. Aparent, LDL are un rol pozitiv in organism. Daca insa agresiunea este constanta si pe termen lung, iar organismul nu primeste din alimentatie cantitati suficiente de Omega 3, atunci acest colesterol LDL in exces se solidifica pe peretii vaselor de sange („bandajand vasele de sange”), putand provoca aparitia bolilor cardiovasculare.
Pe de alta parte, HDL are rolul de a transporta colesterolul LDL pentru a fi procesat de catre ficat, curatand vasele de sange. Dar daca nu eliminam factorii de crestere a aciditatii/colesterolului, atunci HDL nu va curata LDL-ul pentru a nu lasa vasele de sange fara protectie. Si intram astfel intr-un cerc vicios care se va reflecta in analize modificate, cu un colesterol LDL crescut si HDL scazut.
Mesajul clar al corpului atunci cand avem colesterol LDL crescut este ca exista un factor de stres, o tensiune care se manifesta la nivelul vaselor de sange. Pentru a reduce acest stres, avem la indemana doua instrumente importante, stilul de viata si alimentatia. O dieta bogata in fructe si legume are un efect alcalin, diminuand agresiunea sangelui asupra peretilor arterelor. Ca sa nu mai vorbim despre aportul de fibre si antioxidanti pe care il vei avea, extrem de important.
Alimentatia, mai importanta decat medicatia
Asa cum spuneam, proteina animala in cantitati mari poate modifica pH-ul, acidifiind sangele care, apoi, ataca vasele de sange. Pe langa alimentatia bazata pe proteina animala si stresul cotidian, stilul de viata afecteaza si el nivelul pH-ului. Ca un mecanism de protectie in fata modificarilor de pH din sange, ficatul genereaza colesterol. Cu alte cuvinte „Ce bagam in gura si ce scoatem de pe gura ne omoara”.
Pentru o buna functionare a organismului, este important sa refacem pH-ul sangelui si, ca raspuns, colesterolul se reduce. Solutia este, bineinteles, alimentatia, dar si stres mai putin. Abordata corect, alimentatia ar trebui sa fie prima si cea mai importanta resursa in rezolvarea problemelor de sanatate, in raport cu medicamentele.
Alti factori care pot genera aciditate in corp:
- Diabetul
- Fumatul
- Excesul de alcool
- Zaharul (modifica pH-ul)
- Deshidratarea (sangele devine prea gros, vascos)
- Exercitiile fizice prea intense
- Varsta – procesul natural de imbatranire prin reducerea capacitatii ficatului de a metaboliza proteina, in special pe cea animala
- Stresul si enervarea (mai ales atunci cand este zilnica si de intensitate)
- Ereditatea
Iti propun o soluție simplă, care, daca iti vei lua angajamentul sa o aplici pana la capat, iti poate reechilibra organismul.
Revizuirea alimentatiei:
In functie de severitatea problemelor cu care te confrunti, poti elimina proteina animala din alimentatie pana la 6 luni:
- Primele 3 luni fara proteina animala – timp in care sangele se schimba;
- Inca 3 luni fara proteina animala – timp in care si vasele de sange se refac.
Ulterior, poti reveni treptat la proteina animala – ex. 1 ou/saptamana, carne slaba de pui de 2 ori/saptamana etc.. Evident, recomandarea universala este moderatia. In cazul de fata, proteina animala nu ar trebui sa depaseasca 1 treime din masa zilnica.
Alte indicatii alimentare:
- Consuma 2 mere zilnic.* Merele au un rol important in curatarea ficatului prin continutul lor de acid malic si fibra (pectina). Acidul malic impiedica depunerea de bilirubina in ficat, iar daca aceasta exista in exces, ajuta la eliminarea ei. Odata echilibrata productia de bila, nivelul colesterolului din ficat scade.
*Merele au un impact important asupra sanatatii ficatului, chiar si in ciroza. Este important sa consumi mere intregi si nu suc de mere care are un aport ridicat de zahar si putine fibre.
- Clorofila joaca si ea un rol importat, mai ales cea obtinuta din frunze mari si verzi. Studiile arata ca clorofila poate reduce colesterolul LDL in principal datorita concentratiei mari de antioxidanti. Clorofila are capacitatea de a ne oxigena organismul, ceea ce ajuta la reducerea aciditatii din corp si deci si a colesterolului.
Cresterea nivelului de oxigen din corp este ideala pentru reducerea aciditatii si refacerea organismului.
Odata cu cresterea nivelului de oxigen, se reechilibreaza si nivelul pH-ului din corp. O dieta mai alcalina, bazata preponderent pe fructe, legume si seminte, miscarea, precum si diverse terapii complementare pot ajuta la oxigenarea celulelor si restabilirea sanatatii. Despre metode simple de oxigenare a corpului voi reveni intr-un articol viitor.
Despre riscurile aciditatii crescute in corp si tehnici de alcalinizare a organismului am mai vorbit si aici.
Te astept la cabinet sa gasim solutii blande pentru a trata afectiunile personalizat, fara efecte secundare.
Fa o programare la 0733 040 640!
Disclaimer: Materialele cuprinse in acest blog au titlu informativ si nu inlocuiesc diagnosticele si/sau tratamentele medicinei alopate. Toate practicile fac parte din medicina complementara si nu exclud, ci vin in completarea indicatiilor medicinei alopate, pentru o viziune cat mai clara asupra afectiunilor si a cauzelor acestora, precum si asupra modului in care pot fi abordate si tratate cat mai corect. Daca in urma terapiilor personalizate starea dvs. se amelioreaza, adresati-va medicului curant pentru a va revizui schema de tratament.
Foto: Freepik