Detoxifierea si reechilibrarea naturala a organismului
Cum abordam detoxifierea pentru a ne echilibra organismul cat mai natural?
Boala vs. Dezechilibru
Mai intai ar trebui sa analizam modul in care ne raportam la boala, cum o percepem, cum reactionam la ea. In opinia mea, as inlocui termenul de „boala” cu „dezechilibru”, deoarece rezonanta cuvantului „boala” produce in corp o reactie biochimica negativa care favorizeaza dezvoltarea acesteia.
Atunci cand corpul nostru, din motive dependente sau independente de noi, nu mai poate produce sau nu mai primeste unul sau mai multe dintre elementele vitale pentru supravietuire, echilibrul (starea de sanatate) se transforma in dezechilibru (adica ceea ce noi numim „boala”). Asa-zisa stare de „boala” nu se instaleaza de la primele semne de aparitie a unui dezechilibru, insa daca acestea persista si sunt ignorate (cum se intampla frecvent), dezechilibrul devine tot mai mare, afectand treptat buna functionare a corpului.
Cu alte cuvinte, nu ne imbolnavim de azi pe maine. Este nevoie de timp sa „cultivam” acest dezechilibru in corp, uneori de luni sau chiar ani de zile, insa ar fi benefic sa intelegem semnele si sa actionam din timp.
Care sunt principalele cauze ale producerii dezechilibrelor in corp?
1. Alimentatia dezechilibrata, consumul redus de apa si lipsa miscarii.
Daca mananci junk food o data (adica mancare lipsita de nutrienti), nu vei face colesterol si nu-ti va afecta echilibrul organismului (poate doar in cazul extrem in are organismul este foarte fragil). Ce faci din cand in cand nu e asa de important, insa ceea ce faci zilnic isi pune ampreta asupra ta si va produce rezultate.
Rezultatele se vad acolo unde investesti timp si energie zilnic.
Ceea ce e bine, pentru ca daca stii cum sa produci un dezechilibru in corp, ca de exemplu, mancand junk food des, stii si cum sa creezi echilibru. Trebuie sa ai aceeasi consecventa ca atunci cand ai produs dezechilibrul 😊. Daca esti perseverent si ai capacitatea de a sustine o activitate, nu trebuie decat sa schimbi actiunile distructive cu unele constructive si cu siguranta veti obtine rezultate (doar ai verificat asta prin dezechilibre 😊).
2. Stresul
Pe langa faptul ca are rolul de a ne tine sistemul nervos simpatic permanent activat, stresul ne mentine deconectati de la propriul corp. Astfel, suntem mai putin atenti la ce se intampla in corp si ignoram semnele timpurii ale dezechilibrului.
Practic, lasam lucruri mai putin importante sa ne preocupe iar lucrurile cu adevarat importante isi pierd din valoare. Uitam sa mancam, amanam sa mergem la baie sau sa luam o pauza, dar nu uitam de pauza de cafea si de tigara, care doar ne mentin suficient de alerti ca sa putem munci si mai mult. Iti spui “Am termene de predat, proiecte de terminat, trebuie sa castig mai mult etc.”. Cum sa le faci pe toate astea daca iti lipseste sanatatea? Apoi, vine un moment in care dezechilibrele sunt atat de mari incat ramanem blocati la pat sau internati in spital, fara termene sau proiecte, si tot ceea ce ne dorim este sa fim sanatosi, sa putem reveni la mirajul vietii de dinainte, care, din pacate, ne spune acelasi mesaj „Munceste mai mult, fa mai multi bani ca sa poti cheltui mai mult.” si asta cu pretul sanatatii.
3. Ignorarea sau nerecunoasterea semenelor
Cum spuneam mai sus, daca suntem atenti si conectati la propriul corp, acesta ne transmite semnale inca de la inceputul dezechilibrului, semnale care ar putea sa ne ajute sa luam masuri inainte ca problemele sa se agraveze.
Cum mentinem sau restauram echilibrul in corp?
1. Alimentatia
- Mineralele esentiale, Aminoacizii esentiali (din proteine), Vitaminele esentiale, Grasimile esentiale, Fibrele (tarate).
Toate acestea se numesc “esentiale“ deoarece corpul uman nu le poate produce si trebuie suplimentate, de preferat din alimentatie si nu din suplimente, acolo unde se poate. Nu intamplator, din aceasta lista lipsesc Carbohidratii, intrucat NU exista Carbohidrati esentiali.
Bineinteles, este recomandata o dieta bogata in vitamine, minerale, fibre, uleiuri si proteine esentiale, obtinute din alimentatie, nu din suplimente, fie ele si asa-zis naturale.
- Postul
Este cea mai utila metoda de a elimina toxinele din organism, insa trebuie urmat corect, adoptand varianta potrivita pentru fiecare persoana.
Postul de 24 de ore – azi mananci micul dejun iar pana maine dimineata poti consuma doar: apa plata la temperatura camerei, ceaiuri din plante (neindulcite si fara lapte) si supa clara de legume (radacinoase si crucifere, fara cartofi si orez). Acest post se tine o zi pe saptamana, eventual dupa perioadele de exces alimentar.
!! Sunt excluse alimentele solide si sucurile de fructe. Este important sa pastam cantitatile de mancare echilibrate. Nu manca peste masura inainte de post, la gandul ca pana maine nu vei mai manca nimic 😊.
Postul de 36 de ore – Incepe cu micul dejun iar urmatoarea masa este pranzul de a doua zi, respectand aceleasi indicatii de mai sus.
Postul de 3 zile se tine o data pe luna si are un puternic efect detoxifiant.
Voi reveni cu o postare dedicata doar postului, pentru a detalia multiplele lui beneficii.
2. Hidratarea – APA
Apa ni se pare poate cel mai banal lucru, insa unul dintre rolurile apei, adesea ignorat, este acela de a detoxifia organismul. De fapt, apa este singurul detoxifiant natural al corpului.
Vorbim, in cazul acesta, doar despre apa plata la temperatura camerei sau apa fiarta si racita. Orice alte lichide, precum apa carbogazificata, sucuri, supe, ceai etc., sunt alimente. Orice supliment care ajuta la detoxifierea organismului “foloseste” apa. Pentru a putea produce un efect in corp, suplimentele mobilizeaza cantitati mari de lichid din corp.
Adesea, obisnuiesc sa le spun pacientilor mei: “Cum ar fi sa spalati hainele cu cel mai bun detergent, cel mai bun inalbitor, cel mai bun balsam, dar sa nu folositi apa? Toxinele, ca si murdaria de pe rufe, se muta dintr-o parte in alta, nu sunt eliminate.”
Pe vremuri, oamenii spalau rufele la rau, cu apa rece, astfel incat, prin „batere” si ajutate de apa curgatoare, rufele deveneau incredibil de albe si de curate. Apoi, le dezinfectau prin uscarea la soare, in aer curat. Cum putem noi „imita” acele bune practici azi? Simplu, hidratandu-ne corect (apa curgatoare), facand miscare („batere”) si stand la soare si inspirand aer curat.
Cum stii ca nu ai baut suficienta apa? Simplu, cand urina este inchisa la culoare. Cand urina este transparenta (ca apa) ai baut prea multa apa. Apa se bea cu inghitituri mici, 250ml de apa pe ora, astfel incat pana la ora 18.00 sa avem asigurat necesarul de apa in corp.
3. Miscarea
De ce este miscarea esentiala pentru o buna functionare a organismului?
Sistemul limfatic, adica cel care se ocupa cu gestionarea toxinelor in corp, nu are un mecanism propriu de mobilizare si evacuare a toxinelor. Astfel, in absenta miscarii, toxinele se acumuleaza in ganglioni si, nefiind eliberate, raman in corp (muschi si/sau organe). Muschii si miscarea musculara mobilizeaza toxinele si le ajuta sa iasa din organism, eliberand ganglionii limfatici si astfel permitand repetarea procesului si acumularea, respectiv, eliberarea de noi toxine.
Cand faci miscare este important sa folosesti toate grupele de muschi, cel putin odata pe zi, de preferat dimineata, pentru un plus de energie. Mai jos ai cateva metode simple si la indemana oricui (chiar si a celor cu dezechilibre mari). Exceptie fac cei cu dezechilibre foarte grave (precum cancer).
Retine: toate fluidele din corp trebuie sa se miste sau sa curga.
Sangele, urina, limfa (prin transpiratie), bila (produsul ficatului care este stocat in colecist), lacrimile, saliva, toate “curg”. Atunci cand ele stagneaza, produc un dezechilibru major. Spre exemplu, sangele, cand stagneaza, are tendinta de a se coagula, formand trombi. Urina si bila, daca stagneaza, formeaza pietre, si tot asa.
Metode:
- Dusul de dimineata
Lasa apa fierbinte (atat cat sa-ti fie confortabil) sa curga pe tot spatele si pe coloana in jos. Astfel, activezi sistemul nervos simpatic (cel responsabil cu reactia „lupta sau fugi”) care face ca sangele sa mearga spre extremitati pentru a putea indeplini una dintre sarcinile de mai sus. Foloseste un prosop aspru (sau manusi/lufe de dus) si freaca energic tot corpul pana cand toata pielea se inroseste (pentru a activa microcirculatia). Astfel, limfa este mobilizata in doze mici, microcirculatia este activata si, in scurt timp, vei simtiti o imbunatatire a starii de sanatate si mai multa vitalitate. Poti urma procesul si de 2 ori pe zi, de preferat inainte de ora 15.00.
- Baterea (Qigong) si scuturarea corpului – unele dintre cele mai vechi tehnici asiatice.
Incearca aceste exercitii, care dureaza doar cateva minute, pentru cultivarea sanatatii si a longevitatii. Urmeaza tehnicile treptat, atat cat iti permite corpul, iar in timp vei putea aplica miscari din ce in ce mai complexe.
Baterea (tapotarea corpului)
Scuturarea corpului
Disclaimer: Materialele cuprinse in acest blog au titlu informativ si nu inlocuiesc diagnosticele si/sau tratamentele medicinei alopate. Toate practicile fac parte din medicina complementara si nu exclud, ci vin in completarea indicatiilor medicinei alopate, pentru o viziune cat mai clara asupra afectiunilor si a cauzelor acestora, precum si asupra modului in care pot fi abordate si tratate cat mai corect. Daca in urma terapiilor personalizate starea dvs. se amelioreaza, adresati-va medicului curant pentru a va revizui schema de tratament.